Längst upp på sidan.

botad.se − Alternativ medicin och egenvård som andra blivit friska av


Diskussion

Synpunkter på botad.se

Bra eller dålig, enkel eller krånglig, ful eller snygg? Ge mig åsikter och förslag.

(Om du har en fråga, kolla fliken »Frågor & svar« i stället. Om något är fel eller ser konstigt ut, kontakta mig: www.botad.se/?mejla=botad.)

13 år sedan | Ändra | Oseriös | Dela på Facebook/Twitter m m


Svar 1

Ett problem med Botad.se är att den riskerar att bli en samling positiva anekdoter som ger en obalanserad bild av behandlingarnas eventuella effektivitet. Personliga berättelser är väldigt övertygande på ett psykologiskt plan (detta nyttjas flitigt inom reklambranschen) samtidigt som de ur ett evidensperspektiv är av lågt värde pga bristen av kontrollmekanismer.

Frågan är hur detta hanteras för att sajten ska kunna bli en genuint användbar resurs?

13 år sedan | Ändra/Ta bort | Oseriös


Svar 2

Jag har själv funderat på det. Det finns inga kontrollmekanismer för alternativ medicin, behandlingarna bygger inte på evidensbaserad vetenskap utan snarare på vad människor upplever att de blir hjälpta av. Botad.se är ett försök att samla de upplevelserna, bra och dåliga, för att få just en balanserad bild. Det är viktigt att få in så många omdömen att det blir tydligt vad som fungerar och inte.

Det skulle också vara bra att knyta några insatta experter till botad.se. Ett kort expertutlåtande till varje behandling skulle göra det lättare att ta ställning. Om du eller någon annan som läser det här är intresserad och kvalificerad, kontakta mig: www.botad.se/?mejla=botad.

Om besökaren får behandlingens beskrivning, vad den anses vara verksam för/mot, hur många som har testat den, vilket betyg och omdöme de gett den och förhoppningsvis ett expertutlåtande, borde det ge en bra bild. En bild som jag inte hittat någon annanstans.

13 år sedan | Ändra/Ta bort | Oseriös


Svar 3

Ett stort problem är att folk tenderar att skriva om sina upplevelser i större grad ifall de varit positiva. Det är eldsjälarna som syns och hörs mest. Därmed kan det bli svårt att få en balanserad bild utifrån självrapporterade anekdoter. Dessutom misstänker jag att de flesta som besöker alternativmedicinare upplever behandlingarna som positiva oavsett metod och oavsett om det finns en riktig effekt.

Som jag ser det kan man genom anekdoterna få en god bild av utövarnas bemötande och professionalism. Behandlingarnas eventuella effekter bör man dock ta med en stor nypa salt. Här skulle expertutlåtanden kunna vara av stort värde. Kanske någon från Osher centrum för integrativ medicin på Karolinska Institutet?

13 år sedan | Ändra/Ta bort | Oseriös


Svara Alla diskussioner i ämnet

Alternativ

Jag har byggt botad.se för att det behövs en plats som samlar alternativen till traditionell sjukvård. En plats där alla kan dela med sig av kunskap och erfarenheter.

Jag driver botad.se ideellt på min fritid. Den är helt oberoende av annonsörer och andra kommersiella intressen. Om du blir frisk av något här är det du som vinner på det, ingen annan. Vill du stödja det arbetet är jag väldigt tacksam.

Botad.se kan hjälpa fler om du berättar om den, tipsar dina vänner eller länkar hit.

Genvägar

huvudvärk migrän mage stress oro spänningar tarm psoriasis ångest eksem rygg allergi förstoppning leder parasiter massage fysisk lever frekvenser astma matsmältning knä perfect frekvens yrsel pms musklerna matsmältningen händerna depression akupressur andningen ryggen nacken ilska muskler trötthet tennisarmbåge psykisk
Längst ned på sidan.

Alternativa behandlingar och egenvård är ett komplement till den vanliga sjukvården − inte en ersättning. Om du undrar något, titta i Svar innan du kontaktar mig.

/Jens, botad.se

Botad.se på Facebook och Twitter.
Dela/rekommendera botad.se direkt.

Botad.se fungerar än så länge bäst på en vanlig dator med webbläsarna Firefox, Chrome eller Safari.